Начало - Обяви
Празници
Празници Празници


Празници


Празници Празници
Празници
Празници Празници
ЛЕТНИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ НА ГР. МАЛКО ТЪРНОВО
23-28 АВГУСТ 2010

МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР ПО ЖИВОПИС 23 АВГУСТ- 2 СЕПТЕМВРИ 2010
23 август, понеделник
В Малко Търново тържествено бяха открити летните културни празници на града и Международният пленер по живопис „Странджанска палитра”. Празничната церемония включваше поетична компазиция за Странджа, фолклорни картини от бита на странджанци, музикални моменти, издигане флага на празниците. Вечерта завърши с нестинарски игри, както и с обичайните страндажнски хорá на площад „Преображение”. Настроението беше празнично, споделено от много гости и жители на града.


24 август, вторник
В лекционната зала на читалище „Просвета-1914” бе представена книгата „Българите в най-източната част на Балканския полуостров” с автор Димитър Войников. Представянето направи синът на автора Емил Войников. Пред присъстващите бе излъчен и документален филм за събитията, свързани със съдбата на българите в далечните 1903-1912 г. Проявеният интерес към вечерта бе част от общата празнична атмосфера и интереса на гражданството към програмата на културните празници.

От 19.00 ч. в театралния салон на читалище „Просвета-1914” се състоя премиерата на филма „Джон Лоутън представя община Малко Търново”. Пред гражданството, изпълнило салона, Валери Симеонов- управител на национална телевизия СКАТ, направи кратко изложение за творческия екип, реализирал филма, както и за оценката за художествените достойнства на документалната продукция. Създаването на филма е една поредна стъпка на община Малко Търново за популяризиране на културно-историческото наследство на региона и възможност за неговото използване за целите на културния туризъм.25 август, сряда
С водосвет, отслужен от енорийския свещеник отец Серафим, и въвеждащо слово от директора на Историческия музей в града Ивелина Иванова, тържествено бе прерязана трикольорната лента и открита етнографската експозиция в реставрираната родна къща на капитан Стамат Икономов. Тази експозиция и експозицията за нематериалното културно наследство на Странджа са част от обновения Исторически музей- Малко Търново по програма „Красива България” и с участие на общината.

Вълнуващо детско театрално шоу се състоя на площад „Преображение” пред читалището в града. В него участие взеха детска театрална група „Палавници” от гр. Бургас, детска фолклорна формация от с. Звездец. Празникът бе уважен от много деца и техните родители.

26 август, четвъртък
В една от залите на читалището в Малко Търново се състоя церемония за представяне на книги от библиотеката на видния български политик и държавник Станко Тодоров, дарени на града от неговите синове Андрей и Калин Тодорови. По време на състоялата се церемония, пред присъстващите, кратко слово произнесе арх. Андрей Тодоров. Заедно с дарената литература от над 800 тома са и предмети от неговия личен живот и този на изтъкнатата българска публицистка Соня Бакиш- негова съпруга.

Същият ден, на площад „Преображение” се състоя и вечерта на старата градска песен под надслов „Сънувах те до мене”. Представиха се съставите на Малко Търново и село Звездец. Вълнуващ момент по време на вечерта бяха любимите мелодии от младостта на по-старото поколение.

27 август, петък
„На хорището” – така бе наречена фолклорната вечер със странджански народни песни, изпълнени от групите за автентичен фолклор към читалището в града, клуба на пенсионера, читалището в с. Звездец и детска фолклорна формация „Астея”. Вечерта завърши с хоровод, на който се заловиха големи и малки. Едно пъстроцветие от странджански носии и незабравими странджански песни, солистично изпълнени от Зорница Георгиева, Ани Еремеева и Лазар Налбантов. Впечатляващ бе музикалния съпровод на оркестър „Жарава” – гр. Бургас с ръководител Петко Янгьозов.
28 август, събота
В местността Църногорово бе организиран традиционния за малкотърновци панаир. Преди да започне фолклорната програма, в параклиса „Света Богородица” отец Серафим извърши водосвет за здраве и просперитет на малкотърновци. На панаира, по стара традиция, се състояха и родови срещи, една от които на рода Тенекеджиеви.

В събота, на градския стадион се проведе и приятелската футболна среща между отборите на ФК „Странджа”- Малко Търново и ФК „Олимпик”- Бургас. Изненада за присъстващите бе изпълнението на детската хип- хок група към местното читалище, ръководена от американската гражданка Черити Райт- доброволка от Корпуса на мира.

Състоялите се летни културни празници на града за 19-ти пореден път доказаха своята подчертана празничност от разнообразни културни прояви, организирани от община Малко Търново. Много бяха и гостите, дошли в тези дни от различни краища на страната като туристи и малкотърновци, чието родословие е от града.