Меню

Добре дошли

в обновения административен уебсайт на Община Малко Търново!

В горния десен ъгъл можете да преминете към използване на старата версия

При въпроси или проблеми свързани с функционалноста на сайта моля използвайте менюто Проблеми с функционалността.

 

Признание за Странджанския край, за района на Малко Търново, за града и неговите околности, принадлежащо на писателя, публициста и общественик Петко Росен. Прави го непосредствено след освобождението на района 1913г. в един от пътеписите си, посветен на прелестите на планината и град Малко Търново. За това и днес, толкова години от паметния ден - 25 октомври 1913г., когато по тези земи е възстановена държавността на Отечеството ни, ние не искаме да бъде забравена историята , написана чрез достойните дела на предците ни.

Отбелязвайки 25 октомври като ден на възстановената българска държавност през 1913г. в Малко Търново и Малкотърновския край, това по своему е едно "завръщане към Странджа", за да проверим себе си -доколко познаваме и оценяваме историческата си съдба. И ако тя има нещо много достойно за начало, то това са имената на първостроителите на новата власт, след подписания през месец октомври 1913 "Акт" от турска и българска страна за присъединяване на Малко Търново и Малкотърновския край към пределите на Царство България.

За това нека в този ден да си спомним имената на първите: Васил Ненчов, Тодор Милков, Иван Дяков, Иван Берберов, Райко Петров, Георги Мешков, Иван Стамболиев, Жельо Бурилков; на свещениците: поп Сава Шаренков, отец Изидор, отец Иван Гаруфалов.

Има историческа памет, пред която сме длъжни да снемем всякакви съображения и пристрастия в името на обичта към Отечеството, което започва от тук - планината на древните траки, от прогласа в песента комитска: "Веднъж българско да стане, български съдия да съди..."

из статията "Най - българския край" на Георги Цъгов /в. Странджа бр. 61-62 м. септември/ 

С Решение № 378, прието с Протокол № 35/30.11.2018 г от Общински съвет - Малко Търново, 25 октомври е обявен за празничен и неприсъствен на територията на Община Малко Търново.

 

 

 

 

 

Бизнес център

 Бизнес център Малко Търново е сдружение с нестопанска цел със седалище в гр. Малко Търново. Главната му цел е да подпомага малкия бизнес и предприемачеството за създаване на благоприятна среда за развитие на частния сектор и увеличаване на заетостта.

Прочети повече...

Исторически музей "Проф. д-р Александър Фол"

Исторически музей Първият музей в гр. Малко Търново е създаден през 1983 г. под името „Музеен комплекс Странджа” и е резултат от интензивната работа в района по програмата Странджа-Сакар. През 2002 г. е преструктуриран в Общински Исторически музей и до днес е единствения културен институт в сърцето на Странджа планина.

Прочети повече...

Туристически информационен център

 Изграденият туристически информационен център е разположен в една от най – достъпните части на града – централната градска градина. Общата стойност на проекта е 130 000 лв. и е изграден със средства от общинския бюджет.

Прочети повече...

Нагоре